Suntem si pe FaceBook

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

 

În perioada 26-27 mai 2016, în Sala de festivități a Școlii Gimnaziale  Ferdinand I, va avea loc Festivalul de Teatru pentru Elevi Ferdinand I, ediția a VII-a.

Acest eveniment se adresează elevilor din învățământul primar și gimnazial, din București (școli de stat, particulare și cluburi).

S-au înscris în concurs 21 de trupe, totalizând 187 de elevi.

Nu se percepe taxă la înscriere! 

Acest eveniment se află sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu al României.

Juriul are urmatoarea componență: Președinte - actorul Boris Petroff; Membri: actrița Crenguța Hariton - Teatrul C.I. Nottara, lect.univ.dr. Bogdana Darie – UNATC I.L. Caragiale București.

Premiile sunt următoarele: Trofeul Ferdinand IPremiul I, II, III monolog și trupă primar și gimnazial, cel mai bun actor/actriță în  rol principal și secundar primar și gimnazial,  premiul pentru originalitate, cele mai frumoase costume, premiul de popularitate, cel mai bun afiș.

Parteneri: ISMB, IS2, Primăria sectorului 2, Asociația Părinților Școlii Nr.64 Ferdinand I, Radio Itsy Bitsy, SfatulPărinților.ro,  România pozitivă, 121.ro, Radio 1


Sponsori: All Points Advertising, Editura CD Press, PDE Strategii și Investiții, The Left Hand – Catering, Editura Curtea Veche, Editura Art, Editura Arthur.


DIRECTOR,

PROF. VIOLETA DASCĂLU

Publicat în Evenimente
Vineri, 20 Mai 2016 15:00

Pasul generos al țestoasei

2619e0ae06e85f6f404a3aa413f4e30e

Sunt aproape la capătul unei zile care pentru unii aduce bucurie. Bucuria că au scăpat de job, de griji, de sarcini, deadlinuri sau mai știu eu ce alte lucruri grozave de la job. Pentru mine, e finalul unei săptămâni care mi-a adus noi provocări. Provocări, experiențe care îmi întăresc puterile și mă fac să văd dincolo de probleme, noi oportunități de învățare și creștere. Poate vă întrebați ce meserie am? Ei bine sunt învățător, unul cu 22 de copii, fiecare cu nevoile și contextul lui aparte.

Săptămâna aceasta, mi-am făcut din nou curaj și am mers cu ei la radio. Profa de la facultate mi-a făcut intrarea - mă știe băiat bun și cum i-am povestit de pitici, cum a zis că nici nu se gândește să nu-i primească. Zis și făcut. Ne urcăm în autobuz, mergem pe jos, ne mai mirăm de vreo casă, mai tragem cu ochiul pe hartă să fim siguri că nu ne-am rătăcit. Ajungem noi cu bine și dăm nas în nas cu cladirea Radio România: mare, gri, somptuoasă, pentru unii cea mai înaltă clădire în care aveau să urce. Alături de 3 mămici, încerc să-i potolesc pe copii și să ne încolonăm pentru a începe vizita. Nu ne iese: câțiva băieți se îmbrâncesc, o fetiță e revoltată de faptul că nu e în față, văd pe chipul mămicilor mirarea cum de pot lucra cu asemenea copii. Eu încerc să-mi păstrez starea zen și să fiu încrezător că cei mici se vor autodisciplina. Nu prea se întâmplă lucrul ăsta, aude toată clădirea că o mână de 15 copii e în vizită, întrăm în studioul unei emisiuni unde se transmitea în direct, ajungem în cel mai înalt punct al clădirii, vedem cum se naște o știre, preț de câteva minute unii se consideră jurnaliști. După o oră de hoinărit prin toate ungherele clădirii, ne luăm la revedere, mulțumim și o luăm spre școală.

Ajunși în fața castelului construit de regele Ferdinand, stăm și reflectăm la tot ce s-a întâmplat, ce-am fi putut face mai bine, ce vom face pe viitor. Vine autobuzul, ne luăm la revedere unii de la alții, iar eu intru în școală, unde seara mă aștepta întâlnirea cu părinții.

Mi-au trebuit 24 de ore pentru a-mi da seama că-n tot haosul pe care mă străduiam să-l văd și să-l înțeleg era defapt o oportunitate grozavă de învățare. Expunerea la situații și contexte absolut noi îi fac pe oameni să fie curioși, nerăbdători, vor să descopere, să se joace, stă în firea noastră a tuturor. Am greșit încercând să-i potolesc. Ce aș fi putut face era să le acord încredere și să le dau libertatea de a se autodisciplina pentru că da, copiii au această fantastică abilitate. Ce am mai realizat a fost faptul că au trecut mai bine de 8 luni de când sunt învățător iar luminița de la capătul tunelului dă semne că apare. Îmi amintesc cu zâmbetul pe buze, acum, lunile în care îmi spuneam că îmi dau demisia, renunț pentru că nu sunt destul de bun și nu pot construi, alături de copii, experiențe de învățare. Din 50 de minute, mai bine de 30 alergam după ei prin clasă. Acum sunt extra-mega-fericit: ora chiar are 50 de minute și le folosim ca cel mai mare dar al nostru.

Cum am ajuns aici? Prin pașii mici dar siguri, construiți pe apelul la valori, pe respectul unii față de alții, pe responsabilitatea fiecăruia pentru faptele sale, pe onestitate și prietenie. Mai sunt zile în care apare câte o bătaie, un cuvânt urât aruncat la furie. Așa descoperim însă că, în lipsa exercițiului permanent de a fi proprii noștri șefi (le place mult copiilor treaba cu șef peste propria viață), tenebrele din adâncurile noastre ies la suprafață și pun mâna pe noi, deturnând toată bunătatea câștigată și construită cu greu. E nevoie de luni de zile, de răbdare, compasiune și generozitate față de cei pe care îi ai în față. Educația nu e despre a crește viitori corporatiști care să scoată producție cât mai mare, pe bandă rulantă. Educația e despre cum legăm relații noi între noi și mediu, cum ne cerem iertare, recunoaștem atunci când greșim și învățăm din greșeli sau avem nevoie de ajutor. Educația e pentru oameni și nu despre oameni. Și da, acum pot spune că povestea cu broasca țestoasă care a învins iepurele la cursa de alergat chiar e adevărată... nu de alta, dar am trăit-o ;)

Vasile Brașovanu, învățător Teach for Romania

Publicat în Evenimente